Prípravu mítingu ruskej opozície poznamenala tragédia

06.05.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Konanie mítingu zvolaného na dnes do Moskvy ruskou opozíciou môže ohroziť smrteľné zranenie jedného z dobrovoľníkov, ktorí na Blatnom námestí pomáhali stavať pódium.
Na 25-ročného muža sa z výšky zrútila časť zvukovej aparatúry. Zraneniam na mieste podľahol.
Okolnosti nehody vyšetruje polícia. Vedúci oddelenia pre regionálnu bezpečnosť na moskovskej radnici, Alexej Majorov, pripustil, že míting bude môcť byť zrušený v prípade, že na tom budú trvať vyšetrujúce orgány. Nateraz však takú požiadavku nevzniesli. Žiadosť na presun akcie na iný termín alebo jej zrušenie nepodal ani organizátor, Koordinačný výbor ruskej opozície, spresnila agentúra RIA Novosti.
Server Gazeta.ru medzičasom informoval, že mladý muž nebol profesionálnym technikom, ale dobrovoľníkom, ktorý sa chcel na dnešnom mítingu zúčastniť.
Dnešný míting na Blatnom námestí sa koná pri príležitosti prvého výročia masových demonštrácií, ktoré vlani sprevádzali návrat Vladimira Putina do úradu prezidenta Ruskej federácie. Protestná akcia na Blatnom námestí vtedy vyústila do fyzických potýčok medzi políciou a demonštrantami. Spomedzi nich najmenej 20 osôb čelí obvineniu z vyprovokovania zrážok, väčšina z nich je vo vyšetrovacej väzbe. Opozícia týchto ľudí považuje za politických väzňov a žiada ich prepustenie na slobodu.
Občianske protesty proti vedeniu krajiny sa v Rusku vystupňovali prvýkrát pred parlamentnými voľbami z decembra 2011, ktorých víťazom sa stala strana Jednotné Rusko vedená Putinom. Opozícia voľby považuje za zmanipulované. Krátko po vypuknutí protestov sa začali aj represie úradov a polície voči opozícii a jej sympatizantom, ktoré trvajú doteraz.
 

Vyberte región